donderdag 28 september 2017

Slagingspercentage

Slagingspercentages

De laatste weken is er veel te doen over de slagingspercentages bij rijscholen.
Er wordt ook door het CBR gezegd dat rijscholen hun leerlingen te snel op examen laten gaan.
Een slagingspercentage ontstaat op verschillende manieren, je kunt leerlingen natuurlijk heel lang laten lessen wat niet echt motiverend werkt en de leerling wil dit ook meestal zelf niet of ze gaan naar een andere rijschool waar ze wel sneller examen kunnen doen.
Wij willen natuurlijk het liefst dat onze leerling zo snel mogelijk klaar is voor zijn examen en het liefst ook in één keer slaagt, helaas is dit niet altijd het geval ook hier spelen verschillende factoren in mee.
Veel leerlingen beoordelen een rijschool nu op een slagingspercentage zonder er bij na te denken hoe dit is ontstaan.
Het slagingspercentage kan hoog zijn omdat er wordt geselecteerd op talentvolle en minder talentvolle leerlingen, dit gebeurt meestal met een rijtest.
Ook is het belangrijk om te weten na hoeveel lessen een leerling is geslaagd, een leerling die 45 lessen heeft gevolgd maakt over het algemeen een grotere kans om in één keer te slagen dan een leerling die minder lessen heeft gevolgd.
Dat wil niet zeggen dat iemand die 15 lessen volgt niet in één keer kan slagen.
Maar over het algemeen is dat alleen weggelegd voor talenten en uitzonderingen.
De meeste rijscholen melden niet bij het slagingspercentage hoeveel lessen een leerling heeft gevolgd, of hoeveel leerlingen ze hebben geweigerd of vertelt hebben dat ze geen aanleg hebben.

Variatie leerlingen:
Door de variatie van leerlingen zul je dus ook zien dat het slagingspercentage bij onze rijschool per kwartaal heel erg wisselt.
Het ene kwartaal is het heel hoog terwijl het het andere kwartaal weer een stuk lager is.
De reden van deze wisseling is dat er het ene kwartaal meer talentvolle leerlingen examen hebben gedaan dan de vorige periode.
Bij onze rijschool kiezen we dan ook niet voor het hoogste slagingspercentage, maar voor kwaliteitsonderwijs afgestemd per leerling.
Ook gebruiken sommige rijscholen 2 nummers bij het CBR wat zorgt voor oneerlijke concurrentie, op het ene nr zetten ze leerlingen die talentvol zijn en op de andere de minder talentvolle leerlingen zo houden ze hun slagingspercentage goed, dat lijkt dan zo in ieder geval.
Zo zie je maar dat een slagingspercentage niet alles zegt over een rijschool of er goed les wordt gegeven of niet.